Grundämnet fluor (F)

Fluor är grundämne 9 i det periodiska systemet. Detta tal är även atomnumret för fluor vilket betyder att fluor har nio protoner i sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för fluor är F och grundämnet hör till ämnesklassen diatomiska icke-metaller.

Fluor i det periodiska systemet
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
1 H He
2 Li Be B C N O F Ne
3 Na Mg Al Si P S Cl Ar
4 K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr
5 Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
6 Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
7 Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Bläddra mellan närliggande grundämnen
Syre    ←   Fluor   →    Neon
Bild på grundämnet fluor

Flytande flour.
© Liquid_fluorine.jpg: Prof B. G. Muellerderivative work: TCO / CC BY-SA
Engelskt namn
Fluorine
Kemiskt tecken
F
Atomnummer
9
Grupp
17
Period
2
Relativ atommassa
Atommassa
18,9984032 u
Antal protoner i kärnan
9
Densitet
1,696 kg/m3
Smältpunkt
53,53 K   (-219,47 ℃)
Kokpunkt
85,03 K   (-187,97 ℃)
[He] 2s22p5
Fullständig elektronkonfiguration:
1s22s22p5
Upptäckt år
1810
Upptäckt av
André-Marie Ampère
Grundläggande data om grundämnet är avläst från Wikipedia

Allmänt om grundämnet fluor

Fluor är ett grundämne som de flesta har hört talas om, då det förekommer i en viss form i en produkt som man dagligen använder, nämligen tandkräm. Själva grundämnet fluor är dock ett ämne som vanligtvis förekommer i gasform i sin grundform, och faktiskt det 13:e mest förekommande grundämnet i jordskorpan.

Kort historik om fluor

Redan under mitten av 1500-talet nämndes grundämnet fluor, i form av mineralet fluorit (vilket huvudsakligen består av kalcium förenat med fluor, dvs. kalciumflorid) och dess användningsområde som fluss (används för att sänka ett annat ämnes smältpunkt). År 1810 förutsåg den franske fysikern André-Marie Ampère fluor som grundämne, men det var dock inte förrän långt senare som man skulle lyckas framställa fluor i ren form - en uppgift som inte är helt enkel eftersom fluor är ett så pass reaktivt ämne.

Framställningen av fluor ledde till Nobelpriset

Det var först år 1886 som någon lyckades med detta, och mannen bakom upptäckten var den franske kemisten Henri Moissan. Han lyckades framställa fluor genom elektrolys av kaliumfluorid i flytande vätefluorid. 1906 tilldelades Henri Moissan Nobelpriset i kemi för denna bedrift. Namnet fluor kommer från ett latinskt ord som betyder "flöde".

Fluors egenskaper, framställning och användning

Fluor i ren form är en gas som inte alls är särskilt lätt att hantera; den är mycket reaktiv och brinner lätt när den kommer i kontakt med andra ämnen såsom t.ex. kolväten. Faktum är att fluor reagerar kemiskt med alla andra grundämnen förutom helium och neon.

En ganska lustig sak när det kommer till fluor är förresten att man än idag använder samma metod för att producera fluor, som Henri Moissan gjorde under slutet av 1800-talet.

Ett oerhört användbart grundämne

Flour är ett mycket fascinerande ämne som i många olika föreningar hjälper både industrin och människor i sig på många olika sätt. Som exempel ingår fluor i Teflon som används i stekpannor, i textilmembranet Gore-Tex och som isolering för många olika ändamål såsom elektriska kablar, gängtejp och olika typer av rör.

Våra tänder är någonting som dagligen kommer i kontakt med fluor, och det är då fluoridjonen F som används. Fluorid har som förmåga att den kan omvandla kalciumfosfat i tänderna till det hårdare mineralet fluorapatit, vilket gör tänderna starkare och motståndskraftigare.

Tandkräm som innehåller grundämnet fluor

Grundämnet fluor i form av fluorid finns i tandkräm för att göra våra tänder starkare och motståndskraftigare mot bakterier


Skrivet av Stefan Johansson
Texten uppdaterades senast 2020-09-24.


Skriv en kommentar